ELS TEIXOS DE MARTURI
Edat recomanada: A partir de 5 anys

El dia 16 d’octubre vam anar a veure Els Teixos de Marturi. És una ruta força dura pel desnivell que hi ha. Fins el bassis de Marturi es pot fer sense GPS, però del bassis fins els teixos es recomana anar-hi amb GPS ja que el sender no està senyalitzat i és fàcil equivocar-se de sender o corriol. Hi ha fites però igualment és complicat seguir el sender correcte.

Els Teixos de Marturi: Situats al parc natural dels Ports. A una fondalada obaga on els teixos hi sovintegen trobem els dos Teixos de Marturi, l’un prop de l’altre. El Teix I és el més gran (Teix de més volt de canó mesurat a Catalunya), però el que el fa més singular és que al tronc, que en algun moment es va trencar per la neu o el vent, hi creix un considerable pi roig (Pinus sylvestris) a uns 4 m d’alçària del terra. Pràcticament només té vius alguns rebrots de soca.
El Teix II és més jove, i tot i no tenir unes mides tan grans, també és força gros.

 

Com arribar:

– Heu d’anar cap a Tortosa, un cop entreu a la localitat heu d’agafar la carretera T-341 cap a Roquetes. Un cop arribeu a Roquetes heu de continuar en sentit a Els Reguers. Un cop heu agafat la carretera dels Reguers heu d’estar atents ja que en dos quilòmetres hi ha un desviament a l’esquerra en sentit al Mont-Caro.  Agafeu aquest desviament i continueu per una pista d’asfalt envoltada de camps d’olivers que us portarà cap el cargol que puja cap el Mont-Caro. Un cop passat el cargol arribareu a un encreuament de carreteres. Agafeu la de la dreta cap a la Cova Avellanes. Continueu la carretera fins que es tornarà una pista, al cap d’uns metres passarà a ser de terra. Continueu un parell de quilòmetres fins que arribareu a l’àrea recreativa de la Cova Avellanes. Gireu cap a l’esquerre on trobareu un petit pàrquing pel cotxe.

 

DCIM100GOPROGOPR5760.

 

Ruta: 

– Passeu les baranes de fusta cap a una caseta d’informació de la zona, a l’esquerra de la caseta hi ha un sender que puja, a l’inici d’aquest sender hi ha un pal indicador de rutes.

 

DCIM100GOPROGOPR5761.

 

DCIM100GOPROGOPR5762.

 

El sender és força empinat i dur des de l’inici de la ruta. Anireu pujant per un sender que està marcat per pals de fusta amb fletxes de direcció. Aneu pendents dels petits ja que a l’inici de la ruta hi ha parts dels sender que estan descoberts i a una certa alçada d’una riera seca. Seguiu pujant fins que creueu aquesta riera seca, en aquest punt haureu d’ajudar els petits degut al desnivell que hi ha.

El sender continua pujant fins que arribareu a un pal de fusta amb un bonic arbre al costat. A partir d’aquí el sender ja no té tant de desnivell.

 

DCIM100GOPROGOPR5768.

 

El sender torna a pujar fins que aquest es divideix, davant hi ha un pal indicador de rutes, aneu cap a la dreta on està el bassis de Marturi.

 

DCIM100GOPROGOPR5772.

 

És un bon lloc per descansar i agafar forces. Si no porteu GPS no recomanem que continueu la ruta cap els teixos.

 

DCIM100GOPROGOPR5809.

 

Torneu al pal indicador de rutes i agafeu el sender de l’esquerre. Aquest sender anirà voltant la mola per guanyar la seva cara de llevant.

El sender continua pujant però la pujada ja no es tant exigent. Anireu trobant fites fins que arribareu a una bifurcació de senders, agafeu el de la dreta, l’altre està tallat amb pedres per no passar-hi.

 

DCIM100GOPROGOPR5810.

 

Aquest sender us portarà fins a una petita bassa que es forma al mig del sender. Al cap de pocs metres el sender travessa un passadís natural de boixos que us portarà a la cara de llevant, coneguda com a Erms de Caguitos on és fàcil trobar-nos amb el “vent de dalt”. Els arbres que hi ha tenen formes de bandera degut al fort vent que pot arribar a bufar a la zona. La zona té una magnifica panoràmica cap el Mont-Caro i el Delta de l’Ebre. 

El sender es torna en corriol i és pràcticament imprescindible continuar amb GPS, també hi ha fites que ens ajuden a orientar-nos. No esteu gaire lluny dels teixos.

Continueu pel corriol que anirà cap a una zona boscosa, hi ha trams on haureu d’ajudar els petits ja que el corriol passa per alguna pedra de grans dimensions que talla el corriol i s’ha de saltar.

Entrareu a una zona boscosa, a la dreta hi ha un corriol marcat amb una fita al terra cap a una raconada on trobareu els dos imponents teixos.

 

DCIM100GOPROGOPR5873.

 

DCIM100GOPROGOPR5871.

 

Nosaltres vam tornar pel mateix camí d’anada. També es pot continuar pel pas de l’Embarronat fins a l’àrea recreativa però el corriol està descobert i no ho vam veure clar per fer-ho amb els petits.

De tornada vam aturar-nos a una cova (No hem trobat el seu nom però la gent l’anomena la Cova Avellanes). Aquesta la trobareu passat el bassis de Marturi a la dreta del sender.

 

gopr5883-copia

 

La tornada de la cova a l’àrea recreativa és pel mateix camí d’anada.

 

 

 

Durada   3’5h
Dificultat   5/5
Desnivell   5/5
Distància  6km
Indicacions   2/5
Estat del camí   4/5

download-icon

Powered by Wikiloc

Track: http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15182878
Deixa un comentari